Kunfehértó

Fejlődő kistérség a Dél-alföldi régióban

Kunfehértó Magyarországon az Alföld déli részén, Bács-Kiskun megyében, Kecskeméttől és Szegedtől egyaránt kb. 60-60 km-re található. Nevében a "Kun" előtag a régióban oly gyakori utalást tartalmazza a kiskunsági elhelyezkedésre, a "fehértó" megjelölés pedig a határában található kellemes vizű, fehér homokos medrű tóra utal. Kunfehértó egy természeti ritkasággal is dicsekedhet: Közép-Európában kizárólag itt élő különleges páfrányfaj a virginiai holdruta (Bortrychium virginianum).

A 40 éve még kizárólag mezőgazdasággal, főként szőlőtermesztéssel foglalkozó község fejlődésének jelentős lendületet adott az 1970-es években borászati melléktermékek olasz technológiával történő feldolgozására telepített borkősav üzem, és a tó környékén kialakított üdülőterület. Az 1980-as években gyógyszer-konfekcionálás, az 1987-től természetes eredetű alapanyagokból kiinduló gyógytermék gyártás indult el Kunfehértón.

Ez a tevékenység folyamatosan bővült, ami azt eredményezte, hogy napjainkban már három önálló gyógyszergyártási tevékenységet végző vállalkozás működik az ipari övezetben, köztük igen jelentős a Biropharma Első Magyar Biotechnológiai Kft.

Az elmúlt évtizedekben Kunfehértó számos nehézséggel megküzdve bizonyította, hogy képes a fejlődésre, a vállalkozások menedzsmentje és szakemberei a változó kihívásokkal szembenézve kreatív módon segítik a kistérség boldogulását.

Kunfehértó hivatalos weboldala: www.kunfeherto.hu