Cégtörténet

1986-1990
Az üzem létesítése 1986-ban indult. Kunfehértón 1987-ben alakítja ki a Kiskunhalasi Állami Gazdaság Borászati Melléktermék-feldolgozó Leányvállalata - az országban elsőként - az extrakciós eljárással készülő gyógytermékek, instant gyógyteák gyártására alkalmas üzemet. Az indulás utáni első jelentős sikert az akkor bérmunkában gyártott Bogumil instant gyógyteák előbb magyar piacon történő eladása, majd olasz exportja jelenti. 1990-től az üzem saját termékskála kidolgozását kezdi meg. Elsőként piacra kerül a Titti C-vitaminos és természetes gyümölcs tartalmú szőlőcukor tabletta és italpor család.

1991-1994
A privatizáció során 1991-től 1994-ig az üzem az Extractum Kft. részeként először a Bogumil Kft. tulajdonába kerül. Az olasz piacon a legkiemelkedőbb évben a Bogumil instant gyógytea értékesítése eléri az 1 millió doboz/ év volument.
Ezt az időszakot a gyógytermék-gyártó üzem fejlesztése jellemzi. A saját termékskála ebben a 4 évben jelentősen bővül, bevezetett saját fejlesztésű, új készítmények: Candell élesztőtabletta, Help gyomor-segély pezsgőpor, Erdei bedörzsölő, Multivitamin svédkeserű tabletta. Ez utóbbiból export értékesítés is elindul. Kiemelkedő piaci sikert hoz továbbá a magyar piacon a saját fejlesztésű Top Form Diet fogyókúrás turmix, és népszerű a Top Form multivitamin fehérjekoncentrátum termékcsalád is a sportolók, body builderek körében.

1995-1998
Ebben az időszakban az üzem az Arany Kapu Rt. üzemegységeként két további tulajdonos égisze alatt működik tovább. A saját termékfejlesztési és új technológiák beüzemelését jelentő munka az üzemben továbbra is igen széleskörű. Saját fejlesztésű gyógytermékek (Mensesyl csepp, Cholasyl epecsepp) és külső szakértő bevonásával készülő gyógytermék (Antipoll forte csepp) kerül a piacra. Szerződéses gyártás keretében többek között svájci exportra gyárt az üzem gyógynövény-kivonatokat.
Mindehhez társul a dokumentációs, képzési és minőségbiztosítási rendszer folyamatos fejlesztése a GMP és az ISO 9000 rendszerek követelményei szerint.
Az üzem a 90-es évek során szerteágazó szakmai tapasztalatokra, Magyarországon technológiai tekintetben jelentős presztízsre tesz szert. Az üzem működését rendszeresen felügyeli az Országos Gyógyszerészeti Intézet, a megyei Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat és a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás.

1998
Az Arany Kapu Rt. tulajdonosa 1998. június 14-én létrehozza a Príma Planta Kft-t, amelybe 1998. október 01-jén apportálja a telephelyen található ingatlanokat, gépeket, berendezéseket. 1998-ban megtörténik a kunfehértói üzemben Nagypál László és Déri Klára szakmai munkájával az Avemar termék üzemesítése, standard gyártásának, granulálási technológiájának kidolgozása. Ekkor még bérmunka keretében indul el a folyamatos gyártás a Biromedicina Rt. részére.

1999
1999. április 01-jével a Biromedicina Rt. megvásárolja a Príma Planta Kft-t. Az új tulajdonos az Avemar gyártókapacitás bővítése érdekében intenzív fejlesztésbe kezd. 1999-ben ISO 9002 szerinti tanúsítást szerez a Príma Planta Kft.

2000
A Príma Planta Kft. termékei közül elindul a Top Form Diet német exportja, továbbá az üzemben gyártott Esterin terméket rendszeresen exportálják az USA-ba.

2001
2001. január 01-jétől a Príma Planta Kft. bevezeti a HACCP rendszert is. Jelentős megelőző fejlesztési munka eredményeképpen az üzem kialakítja az Immunovet HBM kiegészítő takarmány gyártástechnológiáját, megkezdi az üzemszerű gyártást. A cég 2001. nyarán megszerzi a gyógyszergyártási engedélyt gyógynövénykivonatok, oldat gyógyszerformák előállítására. 10 féle gyógyszerkönyvi tinktúra gyártása indul el.

2002
2002. második felétől a vállalkozás új megnevezése: Biropharma Első Magyar Biotechnológiai Kft. Ebben az évben pályázati támogatással önálló, vezetékes gáz alapú energiaellátó rendszert alakít ki.

2003
2003-tól a Biropharma Kft. az ISO 9001:2000 szerinti tanúsításra tér át. Újabb két fejlesztési projektre nyer el pályázati támogatást: épület-bővítést, higiéniás infrastruktúra-korszerűsítést, továbbá csomagoló gépsor vásárlást hajt végre.

2004
Az üzem kimunkálja az Avemar új formulálású, tasakolható változatát. Az év végére párnacsomagolt (tasakos) kiszerelésben jelenik meg a termék.

2005
A Biromedicina Rt./ Biropharma Kft. szakmai együttműködésének eredményeképpen 6 országban - köztük az USA-ban - kap engedélyt az Avemar.

2006
További országokba indul meg az Avemar exportja. Az év során a Biropharma Kft. telephelyén gyártott Avemar már a következő országokba eljut: USA, Svájc, Ausztria, Olaszország, Románia, Bulgária, Görögország, Izrael, Dél-Afrika, Dél-Korea, Vietnám, Tajvan, Thaiföld, Japán, Ausztrália.
2006-ban a Biropharma által gyártott Avemar az USA-ban elnyeri az év legjobb új táplálkozástudományi termékének járó NutrAward díjat.

2007
A Biropharma Kft. a 20 éves szabadalmi védettség végéig tartó határozott idejű, kizárólagos hasznosítási szerződést köt az Avemar gyártási szabadalom 5 szabadalmasával és folyamatosan fenntartja a világ 45 országában a szabadalmi védettséget. A Biropharma Kft. önállóan értékesíti az Avemart itthon és külföldön egyaránt.

2008
Pályázati projekt keretében kutatás-fejlesztési munka indul meg „Originális filmtabletta fejlesztése daganatos betegek részére szolgáló tápszerből” címmel.

2009
A K+F munka laboratóriumi, félüzemi és üzemi szinten számos alternatíva gondos körbejárásával, elemzésével folyik, az év végére elkészül az Avemar filmtabletta daganatos betegek részére.

2010
Az Avemar filmtabletta daganatos betegek kezelésének kiegészítésére szolgáló terméket az OÉTI a benyújtott dokumentáció alapján notifikálja az Európai Uniós elbírásokkal összhangban. A termék forgalmazása elindul 2010. április 1-jétől.

2011
Piacra kerül a fermentált búzacsíra-kivonatot, szelént és E-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, az Avevit filmtabletta. Létrejön a Biropharma UK Ltd. és megkezdődik a közvetlen értékesítés Angliában. Szerbiában forgalomba kerül az Avemar. Immunovet sikerek Görögországban.

2012
Könyv jelenik meg Franciaországban az Avemarról és Xaventin néven elindul a forgalmazása. Jelentős orvos-szakmai sikerek után Tajvanon is megkezdődik a granulátum értékesítése. Szlovákiában is kapható a granulátum és a filmtabletta. Elkészül a Biropharma új terméke, az Immunovet tabletta kutyák és macskák részére, amely elsőként Spanyolországban majd Magyarországon kerül forgalomba.

2013
Genfben, a Vitafood-on, Európa legnagyobb szakmai kiállításán mutatkozik be az Avemar. Az OÉTI notifikálja a steviával és növényi rostok hozzáadásával készülő Avemar italport speciális – gyógyászati célra szánt tápszer kategóriában. Megnyílik az első határon túli Avemar Információs Központ Nagyváradon. Már a szlovéniai patikákban is kapható Avemar.

2014
Az Avemar liofilizátummal bővül a Biropharma kínálata. A fejlesztések eredményeképpen az eddig külföldi gyártású Oncomar liofilizátum már megújult csomagolással és tartalommal készülhet a kunfehértói gyárban. Spanyolországban is forgalomba kerül a granulátum.

2018
2018-ban az Avemar italpor kivezetésre került, új Avemar készítmény került bevezetésre Avemar granulátum D-vitaminnal és stevia édesítőszerrel néven.